Emoties - hoe mee om te gaan?

Emoties kunnen lastige verschijnselen als ze opspelen. Je kunt echt last hebben als de vaak als negatief ervaren emoties opkomen zoals boosheid, stress of angstgevoelens (vrees), schaamte, walging. En ze kunnen je ook heel veel opleveren, als je maar weet hoe. Deze artikelen gaan hier op in. Ik ben gestart met de emotie woede omdat deze het gemakkelijkst toegankelijk is voor mensen.

Artikelen in Emoties - hoe mee om te gaan?

Hoe ga je om met emoties? Er zijn emoties die als negatief ervaren worden (woede, vrees, walging, schaamte) en positief (blijdschap, verliefdheid). Als je er last van hebt en ze opspelen, hoe ga je er goed mee om?

Je emoties zijn in feite regelmechanismen, je dashboard voor je leven. Het dashboard met signalen als er iets niet goed gaat voor jou. Daar mee bedoel ik voor jou in de zin van wie je op een meer wezenlijk niveau bent. Maar veelal hebben we afgeleerd emoties te voelen. En dan vliegen we dus in feite 'blind' door het leven. Het is niet verwonderlijk als je er zo naar kijkt dat mensen 'zichzelf' kwijt zijn. Niet meer weten wie ze zijn. Door je emoties niet in beheer te hebben kan je jezelf te veel weg geven, niet gaan staan voor wat wezenlijk voor je is, je grenzen niet aangeven, relaties kwijt raken waar het niet nodig is en uiteindelijk ongelukkig of zelfs burn-out raken.

Als je je emoties in beheer hebt en ze 'stromen' weer, en zijn in je bewustzijn. Dan komt de energie vrij van de emotie zelf, en ook de energie die je gebruikte om de emotie te onderdrukken!. Tevens krijg je toegang tot de informatie die altijd in de emotie zit. Ten slotte kan je hem transformeren, en daar mee 'thuis komen' bij jezelf. We zeggen ook wel samenvallen met je zelf. In coaching land ook wel samen vallen met je 'ware zelf'. Dit als tegenhanger van alle patronen die van stal gehaald worden om emoties, gevoelens en pijn te vermijden. Zoals hard werken, afleiding door je telefoon, te veel drinken of andere 'verslavingen'.

Voor je levensgeluk is je emoties in beheer hebben en transformeren noodzakelijk.