Deze slaappil ken je nog niet!

Slaap jij wel goed?

Zo niet, weet dat je niet alleen bent: 20%van de Nederlanders gaf volgens CBS in 2018 aan niet goed te slapen: ze worden te vroeg wakker, vallen moeilijk in slaap of hebben moeite met doorslapen.. Niet goed kunnen slapen heeft veel impact. Van de beroepsbevolking van 9,9 miljoen werkenden zijn dat als we dat mogen extrapoleren bijna 2 miljoen werkenden met slaap problemen.

 lost my self je zelf kwijt

En van die 2 miljoen gaf bijna 37% aan dat dit hen belemmerde in hun functioneren (!), door bijvoorbeeld concentratieproblemen. Dat is enorm! Er zijn studies dat een groeiend aantal mensen minder dan 6 uur slaapt. Minder dan 6 uur slapen betekent dat dit onder het de 7 uur slaapt, wat in het algemeen gezien wordt als een minimum aantal uren voor gezond slapen. Maar, het is ook persoonlijk. Dus als 6 uur of minder voor jou prima werkt is er natuurlijk niets aan de hand.

 Werkstress en slapen: geen goede combinatie

In de tijd dat ik werkte bij De Nederlandsche Bank had ik een periode die veel stress met zich meebracht (een overname gevolgd door een mondiale krediet crisis). In het begin was ik enthousiast en ging ik ervoor, het hoort erbij. Bij de volgende zware periode baan was het niet minder. Je went eraan, aan de stress, en vreemd genoeg ook aan het slechter slapen. Ik kreeg door via een coach dat doordat mijn hele systeem de hele tijd ‘aan’ staat, en ik weinig gedurende de dag echt ontspande, dat dit ’s nachts ook niet lukte. Als je dit ook hebt, dit komt doordat je cortisol (hormoon) level ook ’s nachts hoger blijft. Hierdoor slaap je slecht.

 ’s Nachts lijken problemen ook groter, begin je te piekeren als je wakker ligt en zie je de oplossing minder snel dan overdag.

 Herkenbaar?

Snelle oplossing (tips!)

Er zijn veel slaaptips bekende en minder bekende: denk aan op dagelijks ongeveer dezelfde tijd gaan slapen, geen alcohol kort voor het slapen gaan en een uur voor je naar bed gaat niet meer naar een scherm kijken. Ik heb ze via een link op een rijtje voor je gezet hieronder. Die tips hebben zeker hun effect, al is het voor iedereen weer anders wat wel of niet werkt. Ik ontdekte door uitproberen dat voor mij een bepaalde mindfulness oefening het beste werkte. Als ik de mindfulness oefening op zette was ik in no time weg en sliep ik goed.

solutions for insomnia

Wat voor mij ook goed werkt is, als mindfulness of andere tip niet goed helpt om in slaap te komen, om dan helemaal te accepteren dat je wakker bent. Door jezelf op je kop te gaan zitten dat je niet slaapt, wellicht gevoed door angst dat je het dan de volgende dag niet redt, wordt het eigenlijk alleen nog erger. Iets lezen werkt dan in mijn ervaring het best, liefst op een e-reader met een nachtview of een echt fysiek boek. Blauw licht van schermen (telefoon, tablets, tv etc.) geeft het lichaam weer een signaal dat het ochtend is. Die vermijd je dan liever. Dit alles kan mooi voor je werken op de korte termijn.

 En op de lange termijn?

Natuurlijk zijn al die tips goed, en kan bijvoorbeeld mindfulness je prima een tijd helpen. Maar het is in wezen op die manier symptoombestrijding. Het kan je door een stressvolle periode heen helpen, plus een stukje optrekken uit een vicieuze cirkel die richting burn-out kan gaan. Het verhelpt echter de diepere oorzaken van de stress niet. Slecht slapen en (werk)stress kunnen ook een voorportaal voor een burn-out zijn, dus je wilt eigenlijk de wortel oorzaken aanpakken.

 Wat zijn de worteloorzaken?

Mijn ervaring is dat de diepere oorzaken vaak liggen in twee dingen:

 1. Gedragspatronen of ingesleten gewoontes die niet voor je werken, zoals ‘je best doen’, perfectionisme, je meer aanpassen dan klopt voor je (moeilijk grenzen aangeven) etc.; en
 2. Externe oriëntatie op wat voor anderen belangrijk is, in plaats van interne oriëntatie op wat voor jou belangrijk is, hiermee bedoel ik dat je je inzet voor doelen die niet congruent zij met wat voor jou wezenlijk is.je zelf kwijt raken

 Door deze twee oorzaken kan je (… als je het lang genoeg vol houdt…) jezelf kwijt raken.

 Hoe pak je die aan?

Wat mij hielp ten aanzien van het eerste is, is die gedragspatronen (perfectionisme, meer dan je eigenlijk wilt aanpassen aan anderen) bewust te maken en te verzachten. Dit lukte door trainingen en gesprekken met een coach

 Voor het tweede was een verschuiving van externe oriëntatie (wat je denkt dat de buitenwereld van je verwacht) naar interne oriëntatie (wat voor jou wezenlijk is) nodig. Dit helpt je op een fundamenteler niveau in balans te zijn, waardoor het stressniveau overall afneemt. Dit is omdat waar je mee bezig bent je op een dieper niveau vervult en dus ook voedt.

Interne oriëntatie is onderzoek naar de vraag ‘wie ben ik’? Dat klinkt eenvoudig, maar is een vraag die filosofen en de mensheid al eeuwen bezig houdt  ('Ken Uzelf' stond volgens de overlevering boven de toegang naar het Orakel van Delphi). De vraag 'wie ben ik?' is op te splitsen in twee vragen:

 1. ‘hoe werkt mijn persoonlijkheid en daar voorbij?’. Denk hierbij in eerste instantie aan het helder krijgen van je gedragspatronen (je persoonlijkheid), en in tweede instantie aan wie je bent voorbij je persoonlijkheid, wat onder meer wel genoemd wordt je essentie (of ook wel het transpersoonlijke gebied).   no sleep kan niet slapen
 2. En de tweede vraag ‘Waarvoor ben ik hier?’. Hierop komen de antwoorden in je huidige leven vaak vanuit je mind. Veel mensen leven vanuit overtuigingen hoe het hoort, wat ze denken dat hun partner wil, of voor hun geliefden nodig is etc. Deze overtuigingen zijn niet altijd of mogelijk maar voor een klein deel in contact met wat er werkelijk in hun hart of essentie leeft. Daar heb je beter toegang toe als je aan de eerste vraag gewerkt hebt, zie hierboven.

 Hoe interessant is het te onderzoeken wat jouw antwoorden zijn als je kijkt vanuit een plek voorbij je mind, ofwel trans-mentaal Waar gaat dan je leven over?

Wat kan ik voor je doen? 

Één van de manieren om slecht slapen en (werk)stress bij de wortel aan te pakken

is om met deze vragen (Wie ben ik? Waarvoor ben ik hier?) aan de slag te gaan.

 Ik kan je daarbij helpen. Als coach help ik professionals en managers in grote financiële instellingen, consultants of Corporates. Mijn klanten komen als ze vastgelopen zijn of zien aan komen dat ze gaan vastlopen (hogere stress, merken dat ze voorbij gaan aan zichzelf, ongelukkig, of gevoel dat er meer in het leven is) en na een traject bij mij met gesprekken en handvatten enstuck ik zit vast technieken staan zij makkelijker en steviger in het (werkende) leven, is stress beter hanteerbaar en ervaren zij daardoor meer plezier in hun baan en ook thuis. En dan slaap je ook beter.

 De methode die ik hiervoor ontwikkeld heb, heet Be-You-Be Happy@Work. De vijf stappen die je terug brengen bij jezelf licht ik toe in een Webinar. De eerste drie stappen richten zich op de vraag ‘wie ben ik?’ en de laatste twee stappen op ‘Waarvoor ben ik hier?’

Wat kan je direct doen, zonder kosten?

 1. Geef je op voor meer blogs in de toekomst! Je krijgt dan:
  • Als mijn gift aan jou daarbij het overzicht van de slaaptips die ik in de loop der jaren heb verzameld; en
  • Een link naar de beste mindfulness oefening om in slaap te vallen die ik ken, zoals ik die ik hierboven beschreef, als onderdeel van de slaaptips.gelukkig yes blij energiek energie
 2. Bekijk het Webinar overde Be You-Be Happy @Work methode, als je het webinar uitkijkt krijg je:
  • Het slide deck over de methode. Dit geeft je een uitgebreide beschrijving van de vijf stappen die inmiddels bewezen werken om weer bij jezelf te komen en een heldere visie te ontwikkelen je ideale baan, op basis van waar het jou ten diepste om gaat.
  • Mijn e-book ‘7 steps to determine your Enneagram type’, waarmee je een belangrijk deel van de ‘wie ben ik?’ vraag zelf kunt inzetten. Het enneagram is een mensmodel dat je ondersteunt om je persoonlijkheid te leren kennen. Dat is al heel waardevol, en dan biedt het Enneagram additioneel handvatten biedt om meer contact te krijgen met je essentie of het transpersoonlijke domein. Lees meer over het Enneagram.
 3. Je kunt ook direct met me contact opnemen voor een intakegesprek.

Wat je ook doet, of niet doet, goede nachtrust en veel energie overdag toegewenst!


-Over de schrijver
(English bio at the bottom....) Min of meer tot mijn eigen verrassing, had ik rond mijn dertigste ongeveer alles bereikt wat ik ooit had gewild (dit terwijl ik dit niet verwachtte omdat ik oorspronkelijk wat introvert was, en niet zo zelfverzekerd): geweldige kinderen, in een mooi huwelijk, academische titels en een goed betalende en ‘hoge status’ baan bij grote organisatie met bijpassende auto. Echter een deel van me dreef me maar door om harder en harder te werken en zo was ik mezelf helemaal kwijt geraakt. Ik was een workaholic, op weg naar een burn-out. Ik was niet half zo gelukkig als ik dacht dat ik me zou voelen toen ik dit alles nog wilde bereiken! Waarom deed ik dit zo? Er moest toch meer zijn?Zo begon ik een reis van zelfontwikkeling bestaande uit heel veel training, Zen, Enneagram, Integraal Persoonlijk Leiderschap, Mindfulness, seminars, etc., etc. Ik begon nieuwe perspectieven te krijgen op mijn leven. Echter, de wezenlijke verschuiving in mij ontstond toen ik mijn gewone bewustzijn van gedachten en gevoelens oversteeg en ik aankwam bij mijn ‘ware’ of authentieke zelf. Van daaruit kreeg ik toegang tot een heldere visie op mijn leven: andere mensen begeleiden naar hun “purpose”, naar dat wat hen vervult. Toen ik startte met coachen, na de coach-opleiding, eerst informeel na de coachopleiding in 2009, zeiden mensen zowaar dat ik best goed was in wat ik deed bij de bank, maar dat bij coachen mijn grote kracht lag!Inmiddels heb ik een coachingpraktijk opgebouwd en 20 jaar zelfontwikkeling en tienduizenden euro’s aan training gebruikt om een kortere en effectieve methode te ontwikkelen om een visie te krijgen op wat je wilt doen qua werk: de ‘Be You - Be Happy @Work Solution’. Via deze methode kom je terecht bij wie je werkelijk bent. Je krijgt van daaruit toegang tot wat je werkelijk wilt in je leven en je hoogste potentieel. Wat deze methode onderscheidend maakt, is dat de eerste fase voornamelijk gericht is op jezelf leren kennen op het niveau van je persoonlijkheid (de vraag: Wie ben ik?), alsmede de dingen die daarin niet voor je werken aanpakken. Daardoor ontspant je persoonlijkheid een beetje en ontspan je jezelf sowieso ook al meer. Daarna, als je je persoonlijkheid kent en ontspant, kan je gemakkelijker aan je reguliere persoonlijkheid voorbij gaan en contact maken met wat je ‘ware zelf’ of je ‘authentieke zelf’ heet. De tweede fase is gericht op het versterken van je contact met je ware zelf en van daaruit komen tot een heldere visie op je werk en je leven in het algemeen (de vraag: ‘Waarvoor ben ik hier?’). Ofwel concreet: voor welk doel wil ik me inzetten en welke baan vervult mij? De methode werkt op de fysieke, emotionele, mentale en trans-mentale niveaus van mens zijn. Het omvat een scala van methoden en technieken, onder meer een persoonlijkheidsanalyse via het Enneagram, en verder een Ontlading-sessie, Mindfulness, Lichaamswerk, Ademwerk en een effectief Visieformat.Het blijft fantastisch om te weten waar je leven over gaat (visie). Als coachees veel gelukkiger uit mijn coachingkamer komen dan ze er in gaan, dan word ik daar na 12 jaar ervaring nog steeds heel erg vrolijk van. Ik gun iedereen hun visie te kennen en te leven; vandaar die methode zoals hierboven toegelicht. Als je meer wilt weten over mijn achtergrond, benadering en effectiviteit, dan is hier mijn website en de bijbehorende google/trusttoo reviews van coachees (9.8 uit 10). Je kunt ook met mij in contact komen via dit e-mail adres (info@krijgsmancoaching.com). Mijn praktijk bevindt zich in Maarssen.(Dutch version above) I am in essence a more introvert guy, yet, more or less to my own surprise, I had achieved everything I consciously or unconsciously ever aimed for in spite of not being so self-confident : lovely kids, lovely wife, academic grades, high paying and high status job with matching car. Part of me however, drove me on to work very hard and build on the success so far. At some point I felt I had sort of lost my self, being workaholic, overstressed, close to burn-out. I came into a general sort of emptiness. Moving from meeting to meeting, during the day. Pushing memo’s from A to B. E-mails piling up. Working late. Even though working with nice people, and having an intellectually stimulating job. Overall, not even remotely as I thought I would be having achieved more or less everything I had set out to achieve. Why was I doing all this? I had a strong feeling there had got to be more to life than just this!?So I started a journey of self-discovery, personal development. first I thought this is not for me, you know, I am a corporate, I am not a yoga teacher or anything. But actually I started opening up to different ways of thinking about my life following trainings on personal leadership, zen, integral life practice, enneagram etc. I started to really look at what my purpose was, in my life. Of which business was just a part. Going beyond day to day awareness, I had access to a vision of me living my highest potential. And it was only then, that I fully realised that I could support other people. I started coaching people, around me originally for free. And from there it grew, I became a certified coach, and had a lot of additional coaching education. I started coaching people professionally who are like me. So I already knew what it was like to be in their situation. I was not a coach coming from outside. and more. More people kept coming towards me, saying wow you know exactly the context I am working in, and seem to know what is going on in my mind. And that is when I developed my structured method which I could also do partly online, the ‘Be You- Be Happy @Work Solution’. And this is also because I have been there.And when the coachees come in, that is really when the magic happens. As this is really my highest potential, it is a process that is very smooth and inspiring also to me. And the biggest win for me, were the many big changes in the lives of my clients. When they leave the coaching room with a lot more insight and energy than the way they came in. Knowing where to go - my own coaching practice - and my contribution to the world - making people in big corporates happier - , gave me a very good reason to get up happily In the morning. Especially in combination with working on sustainability with a team in the bank. Much better sleep. More energetic. It gave my daughters a happier father and my partner a much happier man!If you want to know more about my background approach and effectivity, please check out my google reviews or trustoo. Or check out www.krijgsmachcoaching.nl, or mail me at info@krijgsmancoacing.com. .
Reactie plaatsen

Ik wil graag blogs ontvangen die me gelukkiger op mijn werk maken