Gelukkiger worden kan in slechts 2 minuten
19 februari 2023 

Gelukkiger worden kan in slechts 2 minuten

Gelukkiger worden kan in slechts 2 minuten 

De internationale bestseller ‘The Happiness Equation’ van Neil Pasricha, geeft 7 simpele manieren om gelukkiger te worden. Niet gebaseerd op goede bedoelingen, maar op harde wetenschap! Het leuke hiervan is dat het simpele dingen zijn, die je gewoon zelf kunt doen door er mee te beginnen. Bijvoorbeeld: 20 minuten buiten wandelen minimaal 3 keer in de week kan volgens het boek klinische depressie genezen. Fantastisch ook als je in een wat lichtere winterdip zit.

Mindful in slechts 2 minuten!

Een andere van de 7 manieren is 2 minuten Mindfulness oefenen. Tien jaar geleden, was zelfs maar spreken over dit soort oefeningen in een corporate omgeving genoeg om je qua imago in het alternatieve hippie circuit te positioneren. Einde van serieus genomen worden, en mogelijk je carrière. Maarrrr nu: als je over mindfulness spreekt, blijkt dat verreweg de meeste mensen wel eens iets gedaan te hebben aan yoga of een andere vorm van mindfulness geprobeerd of aan meditatie gewaagd te hebben. Het taboe is er een beetje af.

Mindfulness en meditatie maken gelukkig 

 Pasricha (pag. 23  in zijn hierboven aangehaalde boek) geeft aan dat studies rapporteren dat meditatie ‘permanent connecties in je brein creëren’ die het niveau van geluk in je brein verhogen. Hij raadt twee minuten aan. Wie wil er nou niet in twee minuten gelukkig worden?

Na het boek van Pasricha  is er recent onderzoek van Harvard dat er op wijst dat je er daadwerkelijk hersencellen bij komen in delen van je brein als je mediteert .  “It is fascinating to see the brain’s plasticity and that, by practicing meditation, we can play an active role in changing the brain and can increase our well-being and quality of life,” . Mediteren werkt o.a. stress-verlagend, mede door verandering in de hippocampus: ‘increased gray-matter density in the hippocampus, known to be important for learning and memory, and in structures associated with self-awareness, compassion, and introspection’. Dit bekrachtigt eerdere studies die aangaven dat meditatie je ook ondersteunt bij social skills (meer empathie, meer response tijd tussen impuls en je reactie…). Het verhoogt je focus (en daarmee je productiviteit), verlaagt je stress niveau, etc. Daarnaast is uit ander, recent onderzoek  aangetoond dat ook chronische darmklachten baat kunnen hebben bij Mindfulness.

Mindfulness of mediteren, hoe dan?

Een direct elk moment toepasbare vorm gaat als volgt:
Zit rechtop in een kamer of plek waar je niet gestoord kunt worden. Je ruggengraat rechtop en los van de leuning (het mooist is als je ruggengraat een S-vorm heeft, onderrug een beetje naar voren, bovenrug een beetje naar achteren dan knel je het minste af en kan je langer ‘zitten’; en stroomt energie optimaal door je lichtaam). Daarna richt je je kruin naar het plafond. En dan tel je je uitademingen, terwijl je die ook iets verlengt:

  1. Adem in, …. en iets langer uit - tel 1 in jezelf op de uitademing
  2. Adem in, …. en iets langer uit - tel 2 in jezelf op de uitademing

Ga door totdat je dit 10 keer gedaan hebt. Laat het langer uitademen vervolgens los. En als je de tel kwijt bent, of op 11 of hoger zit, begin je weer op 1.  Simpel toch?

 

Mindfulness en Meditatie, doe jij het al?

Mindfulness is simpel en effectief. Hoewel het al meer in schwung is tegenwoordig en heel veel voordelen heeft (zie hiervoor) doen veel mensen het niet. Het heeft soms nog wel een imago van soft, dat kan een reden zijn er ver van weg te blijven. Het is in ieder geval niet zweverig, er is niets meer down to earth dan je aandacht concentreren op je ademhaling. Vaak hoor ik van mensen dat ze denken dat ze niet kunnen mediteren of niet goed zijn in mindfulness. Veelal komt dat omdat je mind (denkgeest) tijdens meditatie (vaak) afdwaalt. Er komen allerlei triviale gedachten op als ‘ik moet een mail sturen naar X’, ‘ik moet Y bellen’, of ‘ik had Z moeten zeggen tegen X’. ‘waarom doe ik dit’ etc. En geloof me, dat gaat ook gebeuren. Het is heel normaal, en onvermijdelijk. In Zen zeggen ze dan ‘je hebt de gedachtenwaterval ontdekt!’. Die gedachtestroom is er sowieso, of je er nu bewust van bent of niet. En zij bevat veelal niet al te verheffende gedachten. Je gedachten kun je niet stopzetten. Dat hoeft ook niet.

Hoe dan wel?

De grote shift is dat je je gedachten gaat zien, en op het moment dat je weer ‘wakker wordt’ en realiseert dat je was afgedwaald, dan ‘zie’ je als het ware je gedachten weer. Dan ‘ben’ je niet helemaal meer alleen maar met je gedachten geïdentificeerd. Dan kan je je realiseren dat je meer bent dan alleen je gedachten, en dan ben je er op dat moment niet meer mee geïdentificeerd. En dat betekent dat je er zelf weer bent! Je zou ook kunnen zeggen dat het licht in je weer aan gaat. In plaats van dat je jezelf misschien op je kop geeft dat je weer afgedwaald was, zie het als een moment om te vieren dat je weer wakker bent, ofwel dat je er weer helemaal bij bent! Zoals Jon Kabat-Zin (de grondlegger van mindfulness) zou zeggen, je staat dan ‘achter’ de waterval en niet meer er midden in. Zen Meester Jun Po zei dat dit een moment is om te vieren.

En in mijn dagelijks leven?

Als je regelmatig mindfulness beoefent dan heeft dat effect op  je dagelijkse leven, je bent vaker weer bewust bent van je gedachten (en je emoties), waardoor je minder impulsief hoeft te reageren. Je ervaart meer rust, kunt meer afgewogen kunt reageren, betere besluiten nemen, dan wanneer je niet of minder bewust aanwezig bent.

Verschuiving van perspectief!

Descartes zij ‘Ik denk dus ik ben’. Dat is een belangrijke filosofische basis in ons westers denken en zelfbeeld. En dat heeft ons heel veel gebracht. Echter is het de gehele waarheid? Je kunt je er namelijk bewust van zijn dat je denkt, right? Daarop voortbordurend, moet je haast wel meer zijn dan je gedachten, eens? Hier dus weer zelf-identificatie voorbij aan je gedachten, maar vanuit filosofische grondslag aangevlogen.  Dit is vaak nogal een eye-opener: Dus ik ben niet mijn gedachten…… Schok! Maar wie ben je dan? Interessante vraag, of niet? 

Wie ben ik?

Dit is één van de grote vragen van de menselijke soort sinds we bewust genoeg zijn om er over na te denken. Evenals de andere grote vraag ‘Waarvoor ben ik hier in dit leven?‘.

Precies dit zijn de vragen waarop ik mijn belangrijkste coaching traject gebouwd heb: de ‘Be You-Be Happy @Work Solution. Voor mensen die vastzitten in hun werk, of leven, maar ook als je geïnteresseerd bent in de vraag wie je bent voorbij je naam, functie, rol, gedachten, emoties. Of als je denkt: is dit het nou? Er is toch meer in het leven dan dit!

Actie:

  1.  Als je meer wilt weten over de andere 5 methoden op gelukkig te worden, kan je het boek van Neil Pasricha lezen.
  2. Een ander goed boek over simpele mindfulness oefeningen is 3 minuten meditaties van David Harp.
  3. Als je het fundamenteler wilt aanpakken, bekijk het webinar over de ‘Be You – Be Happy Solution. 
  4. Boek een (gratis) intake gesprek om te kijken of het Be You – Be Happy @Work traject iets voor je is.
  5. Abonneer je op mijn blogs/vlogs, en ontvang mijn tips om beter te slapen gratis, met een verwijzing naar een andere Mindfulness meditatie online.

Over de schrijver
(English bio at the bottom....) Min of meer tot mijn eigen verrassing, had ik rond mijn dertigste ongeveer alles bereikt wat ik ooit had gewild (dit terwijl ik dit niet verwachtte omdat ik oorspronkelijk wat introvert was, en niet zo zelfverzekerd): geweldige kinderen, in een mooi huwelijk, academische titels en een goed betalende en ‘hoge status’ baan bij grote organisatie met bijpassende auto. Echter een deel van me dreef me maar door om harder en harder te werken en zo was ik mezelf helemaal kwijt geraakt. Ik was een workaholic, op weg naar een burn-out. Ik was niet half zo gelukkig als ik dacht dat ik me zou voelen toen ik dit alles nog wilde bereiken! Waarom deed ik dit zo? Er moest toch meer zijn?Zo begon ik een reis van zelfontwikkeling bestaande uit heel veel training, Zen, Enneagram, Integraal Persoonlijk Leiderschap, Mindfulness, seminars, etc., etc. Ik begon nieuwe perspectieven te krijgen op mijn leven. Echter, de wezenlijke verschuiving in mij ontstond toen ik mijn gewone bewustzijn van gedachten en gevoelens oversteeg en ik aankwam bij mijn ‘ware’ of authentieke zelf. Van daaruit kreeg ik toegang tot een heldere visie op mijn leven: andere mensen begeleiden naar hun “purpose”, naar dat wat hen vervult. Toen ik startte met coachen, na de coach-opleiding, eerst informeel na de coachopleiding in 2009, zeiden mensen zowaar dat ik best goed was in wat ik deed bij de bank, maar dat bij coachen mijn grote kracht lag!Inmiddels heb ik een coachingpraktijk opgebouwd en 20 jaar zelfontwikkeling en tienduizenden euro’s aan training gebruikt om een kortere en effectieve methode te ontwikkelen om een visie te krijgen op wat je wilt doen qua werk: de ‘Be You - Be Happy @Work Solution’. Via deze methode kom je terecht bij wie je werkelijk bent. Je krijgt van daaruit toegang tot wat je werkelijk wilt in je leven en je hoogste potentieel. Wat deze methode onderscheidend maakt, is dat de eerste fase voornamelijk gericht is op jezelf leren kennen op het niveau van je persoonlijkheid (de vraag: Wie ben ik?), alsmede de dingen die daarin niet voor je werken aanpakken. Daardoor ontspant je persoonlijkheid een beetje en ontspan je jezelf sowieso ook al meer. Daarna, als je je persoonlijkheid kent en ontspant, kan je gemakkelijker aan je reguliere persoonlijkheid voorbij gaan en contact maken met wat je ‘ware zelf’ of je ‘authentieke zelf’ heet. De tweede fase is gericht op het versterken van je contact met je ware zelf en van daaruit komen tot een heldere visie op je werk en je leven in het algemeen (de vraag: ‘Waarvoor ben ik hier?’). Ofwel concreet: voor welk doel wil ik me inzetten en welke baan vervult mij? De methode werkt op de fysieke, emotionele, mentale en trans-mentale niveaus van mens zijn. Het omvat een scala van methoden en technieken, onder meer een persoonlijkheidsanalyse via het Enneagram, en verder een Ontlading-sessie, Mindfulness, Lichaamswerk, Ademwerk en een effectief Visieformat.Het blijft fantastisch om te weten waar je leven over gaat (visie). Als coachees veel gelukkiger uit mijn coachingkamer komen dan ze er in gaan, dan word ik daar na 12 jaar ervaring nog steeds heel erg vrolijk van. Ik gun iedereen hun visie te kennen en te leven; vandaar die methode zoals hierboven toegelicht. Als je meer wilt weten over mijn achtergrond, benadering en effectiviteit, dan is hier mijn website en de bijbehorende google/trusttoo reviews van coachees (9.8 uit 10). Je kunt ook met mij in contact komen via dit e-mail adres (info@krijgsmancoaching.com). Mijn praktijk bevindt zich in Maarssen.(Dutch version above) I am in essence a more introvert guy, yet, more or less to my own surprise, I had achieved everything I consciously or unconsciously ever aimed for in spite of not being so self-confident : lovely kids, lovely wife, academic grades, high paying and high status job with matching car. Part of me however, drove me on to work very hard and build on the success so far. At some point I felt I had sort of lost my self, being workaholic, overstressed, close to burn-out. I came into a general sort of emptiness. Moving from meeting to meeting, during the day. Pushing memo’s from A to B. E-mails piling up. Working late. Even though working with nice people, and having an intellectually stimulating job. Overall, not even remotely as I thought I would be having achieved more or less everything I had set out to achieve. Why was I doing all this? I had a strong feeling there had got to be more to life than just this!?So I started a journey of self-discovery, personal development. first I thought this is not for me, you know, I am a corporate, I am not a yoga teacher or anything. But actually I started opening up to different ways of thinking about my life following trainings on personal leadership, zen, integral life practice, enneagram etc. I started to really look at what my purpose was, in my life. Of which business was just a part. Going beyond day to day awareness, I had access to a vision of me living my highest potential. And it was only then, that I fully realised that I could support other people. I started coaching people, around me originally for free. And from there it grew, I became a certified coach, and had a lot of additional coaching education. I started coaching people professionally who are like me. So I already knew what it was like to be in their situation. I was not a coach coming from outside. and more. More people kept coming towards me, saying wow you know exactly the context I am working in, and seem to know what is going on in my mind. And that is when I developed my structured method which I could also do partly online, the ‘Be You- Be Happy @Work Solution’. And this is also because I have been there.And when the coachees come in, that is really when the magic happens. As this is really my highest potential, it is a process that is very smooth and inspiring also to me. And the biggest win for me, were the many big changes in the lives of my clients. When they leave the coaching room with a lot more insight and energy than the way they came in. Knowing where to go - my own coaching practice - and my contribution to the world - making people in big corporates happier - , gave me a very good reason to get up happily In the morning. Especially in combination with working on sustainability with a team in the bank. Much better sleep. More energetic. It gave my daughters a happier father and my partner a much happier man!If you want to know more about my background approach and effectivity, please check out my google reviews or trustoo. Or check out www.krijgsmachcoaching.nl, or mail me at info@krijgsmancoacing.com. .
Reactie plaatsen

Ik wil graag blogs ontvangen die me gelukkiger op mijn werk maken