Van werkstress naar een vervuld leven: zit je op de goede plek?
11 augustus 2023 

Van werkstress naar een vervuld leven: zit je op de goede plek?

Je eigen missie of purpose

Heb je al langere tijd stress op je werk, mogelijk zorg voor overspannen of burn-out? Werkstress kan aan de volgende oorzaken liggen (naast andere factoren zoals een tijd van veel grote veranderingen etc): ofwel je hebt een houding die je aanzet tot een manier van werken die je stress op levert; ofwel je hebt werk dat niet aansluit bij datgene waar je voor brandt (of een combinatie van beide).

De eerste oorzaak betreft ingesleten ‘patronen’ die niet (meer) voor je werken, daar heb ik vorige keer een blog over geschreven. De tweede oorzaak zal ik nu op in gaan: op zoek naar je eigen missie of 'purpose'. Als je lang door gaat met stress dan kan je naar overspannen gaan of burn-out raken. Je raakt eigenlijk steeds meer jezelf kwijt. Dat begint meestal eerder dan in je huidige baan.

Gericht naar buiten: externe oriëntatie

Al voordat je op de kleuterschool start, oriënteer je op wat je ouders of verzorgers van je verwachten (externe oriëntatie). Daarna blijf je vaak focus houden op wat de buitenwereld van je verwacht: je volgt de basisschool, middelbare school en eventueel vervolgonderwijs zoals de universiteit, hbo of mbo. Ook als je tegen de verwachtingen in gaat is dat niet per se ware autonomie. Veelal is dat ook externe oriëntatie: afzetten tegen wat de buitenwereld wil.

Je kiest je studie veelal omdat je er veel mee kan, of omdat één van je ouders in die richting werkt (of had willen werken, je vrienden diezelfde richting kiezen, of omdat je denkt dat je er goed mee kunt verdienen. Of je kiest omdat je er goed in lijkt te zijn en waardering mee oogst. Na je studie zoek je een partner en krijg je al dan niet kinderen. Als je kinderen krijgt en die zijn zo voorbij 4 jaar oud, dan komt er wat meer tijd in je leven (als je geen kinderen krijgt vaak al eerder). Parallel kan het zijn dat je inmiddels carrière hebt gemaakt en wellicht al succes oogst.

Zo ongeveer in die periode kan het zijn dat je werkstress meer ervaart. Zelfs als je wel succes hebt, kan het dat je je toch niet zo vervuld voelt als je had gedacht. En dan kan het dat de vraag op komt: waarvoor doe ik het toch eigenlijk allemaal? Check dan eens of het antwoord is dat je het doet voor iets buiten jezelf, een verwachting die je denkt dat er voor je ligt. Dit is externe oriëntatie, het komt van buiten en niet uit jouzelf, als het niet voort komt uit waar je hart voor brandt.

Ik heb zelf in deze situatie gezeten.

Ik zal het hier niet allemaal herhalen (zie voor mijn verhaal mijn website), maar dit is mij in de kern ook gebeurd. Los van dat ik een aantal patronen had zoals mijn best doen, perfectionisme en hard werken die ook werkstress veroorzaakten (hoe ik het deed), was ook waar ik mee bezig was niet vervullend (waartoe ik het deed).

Het was voor mij een behoorlijke zoektocht om te vinden waar het mij werkelijk om ging. En dit vroeg dat ik mijn focus verlegde van wat ik dacht dat iedereen van mij verwachtte (wat ik als goed vader, zoon en echtgenoot etc allemaal dacht dat ik moest doen) naar wat ik zelf vanuit een dieper niveau in mezelf wilde.

Toen ik door had wat het was dat mij vervulde en daar het kompas van mijn leven naar toe verlegde, werd het leven vervullend en een stuk interessanter: spannender zelfs!

Maar hoe kom ik er dan achter wat mij vervult?

Een deel van je weet al wat jou vervult. Die informatie is als deel van wat wel genoemd wordt ‘je essentie’ al in je opgeslagen. Alleen vraagt het een verschuiving van externe oriëntatie naar interne oriëntatie. Dit betekent vaak dat je allereerst de weg vrij moet maken. Dit vraagt dat je de eigenschappen of gedragingen die niet voor je werken maar waar je jezelf vaak in vindt (bijvoorbeeld aanpassen, best doen, perfectionisme, boos worden) door moet krijgen. We noemen deze eigenschappen of gedragingen wel patronen. Het kan ook zijn dat je je al bewust bent van deze patronen, en dat je gemerkt hebt dat je ze niet zo gemakkelijk stopt ook al weet je dat ze aan de gang gaan. Hierover ging mijn vorige blog). Als je de stappen daar beschreven volgt, dan ontspant je patroon zich meer. Daardoor krijg je gemakkelijker toegang tot wie je op een dieper niveau bent, wat wel genoemd wordt: je ware zelf, of je unieke zelf. En vandaar uit krijg je gemakkelijker de informatie omhoog over de vraag: ‘waarvoor ben ik hier?’. Dit is je focus verleggen naar je interne oriëntatie.

Gericht naar binnen: interne oriëntatie

De verschuiving van externe oriëntatie naar interne oriëntatie is wezenlijk omdat je daarmee stopt je primair te oriënteren op wat andere mensen van je verwachten, en begint met de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn. Dat betekent niet per se dat je direct alles waarvoor je verantwoordelijk bent hoeft los te laten en de wijde wereld in gaat omdat je daar zin in hebt (en dat kan wel natuurlijk). Maar dat je met jezelf kunt checken of je iets wilt of niet. En dit geldt voor elk moment en iedere situatie. Als je kind iets vraagt, als je partner iets wilt. Dit brengt je al veel dichter bij jezelf. Echter geeft het nog geen antwoord op de grote vraag ‘waarvoor ben ik hier?’.

'Waarvoor ben ik hier?'

Deze vraag houdt de mensheid als geheel al millennia bezig: waartoe zijn wij hier op aard? Die vraag is te groot voor deze blog, maar waar ik wel op in ga is hoe je er achter kunt komen waarvoor jij er bent. Met deze vraag bedoelen we eigenlijk waar voor je brandt, waar je hart naar uit reikt. Waar je naar verlangt om aan bij te dragen.

Dat is wat anders dan verlangen naar iets lekkers, het gaat hier om het verlangen dat je wezen vervult. Dit heet wel je ‘purpose’, of ook wel je missie. Waarom hebben bedrijven een missie? Omdat ze dan helder hebben waarvoor ze bestaan, en kunnen daar op strategie bepalen en beslissingen nemen! Je kunt je afvragen als je nog geen missie hebt, waarom je daar nog niet naar op zoek bent gegaan. Als je je missie helder hebt, dan zijn namelijk veel keuzen of beslissingen een stuk helderder en gemakkelijker. Zoals de kat in Alice in Wonderland in essentie zei: als je niet weet waar heen je op weg bent, dan maakt het ook niet uit of je naar links of naar rechts gaat….

Hoe kom ik achter mijn missie?

Niemand kan je dat vertellen, dit is iets dat alleen jij kunt weten of achterhalen in jezelf. Er zijn meerdere methoden en oefeningen die je ondersteunen om er achter te komen. Idealiter doe je allereerst de stappen van mijn vorige blog. De methode die ik hier voorstel omdat deze vrij eenvoudig zelf is te doen is afkomstig van Stephen Covey, de auteur van de bestseller “The 7 habits of highly effective people”. Hij geeft ook aan dat het goed is ‘to begin with the end in mind’. Hij raadt overigens ook een persoonlijke missie aan. En met ‘the end’ bedoelt hij voor deze oefening die over je gehele leven gaat ook letterlijk ‘the end’. Met andere woorden als je op je leven terug zou kijken, hoe wil je dan herinnerd worden?

Oefening die je zelf kunt doen: 'Begin with the end in mind'

Het ultieme moment dat er op je leven teruggekeken wordt is als je overleden bent. De oefening die Covey aanraadt is om je helemaal je uitvaart voor te stellen op het moment dat een geliefde (partner, vriend, kind) op jouw leven terugkijkt in een rede. Het helpt als je, voordat je deze oefening doet, een boswandeling maakt, of hardloopt/fietst. Zodat je hoofd een beetje leeg is.

Stel het je voor… alle vrienden, familieleden verzameld. Jouw lichaam ligt in de kist… en wat wil je dat ze over je zeggen. Hoe wil jij herinnerd worden?

Toen ik deze oefening deed veel jaren geleden, heb ik ook mensen gevraagd wat ze over mij zouden zeggen. Mijn toenmalige partner zei toen: hij was een harde werker… dat was ook een wake-up call! Ik wilde herinnerd worden om mijn bijdrage niet om dat ik hard kon werken 😊.

Het kan ook anders

Mocht deze oefening het niet helemaal zijn voor je, of hij werkt niet voor je, dan zijn er vele andere manieren om achter je missie of purpose te komen. Echter doe je die niet zo gemakkelijk alleen.

Zoals trouwe lezers van mijn blog inmiddels weten, is de methode ‘Be You – Be Happy @Work Solution’ die ik ontwikkeld heb erop gericht dat je bij jezelf uit komt. De kern van mijn boodschap is dat als je meer jezelf bent in een grote onderneming, je ook gelukkiger bent. Daarmee gaat de vraag  ‘waarvoor ben ik hier’ ook over een deel van jezelf: ook al ben je bezig met dingen in de wereld, dus buiten jezelf. Hoe zit dat?

De reden dat het deel van jezelf is, is dat het in jouw hart leeft. Mij gaat bijvoorbeeld aan mijn hart als mensen ongelukkig op kantoor zitten, maar bijvoorbeeld ook als plastic de rivieren vervuilt of als mijn kind ongelukkig is. Dit zijn dingen die me raken, en die omgekeerd verlangens zijn waar ik aan bij wil dragen: gelukkige mensen op de werkvloer, plastic-vrije rivieren en dat mijn dochters gelukkig zijn.

Gaat me dat allemaal lukken? Nee, maar ik wil er wel mezelf aan geven.

En dat vervult.

Actie:

Als dit je inspireert: schrijf je in voor mijn blogs!

Over de schrijver
(English bio at the bottom....) Min of meer tot mijn eigen verrassing, had ik rond mijn dertigste ongeveer alles bereikt wat ik ooit had gewild (dit terwijl ik dit niet verwachtte omdat ik oorspronkelijk wat introvert was, en niet zo zelfverzekerd): geweldige kinderen, in een mooi huwelijk, academische titels en een goed betalende en ‘hoge status’ baan bij grote organisatie met bijpassende auto. Echter een deel van me dreef me maar door om harder en harder te werken en zo was ik mezelf helemaal kwijt geraakt. Ik was een workaholic, op weg naar een burn-out. Ik was niet half zo gelukkig als ik dacht dat ik me zou voelen toen ik dit alles nog wilde bereiken! Waarom deed ik dit zo? Er moest toch meer zijn?Zo begon ik een reis van zelfontwikkeling bestaande uit heel veel training, Zen, Enneagram, Integraal Persoonlijk Leiderschap, Mindfulness, seminars, etc., etc. Ik begon nieuwe perspectieven te krijgen op mijn leven. Echter, de wezenlijke verschuiving in mij ontstond toen ik mijn gewone bewustzijn van gedachten en gevoelens oversteeg en ik aankwam bij mijn ‘ware’ of authentieke zelf. Van daaruit kreeg ik toegang tot een heldere visie op mijn leven: andere mensen begeleiden naar hun “purpose”, naar dat wat hen vervult. Toen ik startte met coachen, na de coach-opleiding, eerst informeel na de coachopleiding in 2009, zeiden mensen zowaar dat ik best goed was in wat ik deed bij de bank, maar dat bij coachen mijn grote kracht lag!Inmiddels heb ik een coachingpraktijk opgebouwd en 20 jaar zelfontwikkeling en tienduizenden euro’s aan training gebruikt om een kortere en effectieve methode te ontwikkelen om een visie te krijgen op wat je wilt doen qua werk: de ‘Be You - Be Happy @Work Solution’. Via deze methode kom je terecht bij wie je werkelijk bent. Je krijgt van daaruit toegang tot wat je werkelijk wilt in je leven en je hoogste potentieel. Wat deze methode onderscheidend maakt, is dat de eerste fase voornamelijk gericht is op jezelf leren kennen op het niveau van je persoonlijkheid (de vraag: Wie ben ik?), alsmede de dingen die daarin niet voor je werken aanpakken. Daardoor ontspant je persoonlijkheid een beetje en ontspan je jezelf sowieso ook al meer. Daarna, als je je persoonlijkheid kent en ontspant, kan je gemakkelijker aan je reguliere persoonlijkheid voorbij gaan en contact maken met wat je ‘ware zelf’ of je ‘authentieke zelf’ heet. De tweede fase is gericht op het versterken van je contact met je ware zelf en van daaruit komen tot een heldere visie op je werk en je leven in het algemeen (de vraag: ‘Waarvoor ben ik hier?’). Ofwel concreet: voor welk doel wil ik me inzetten en welke baan vervult mij? De methode werkt op de fysieke, emotionele, mentale en trans-mentale niveaus van mens zijn. Het omvat een scala van methoden en technieken, onder meer een persoonlijkheidsanalyse via het Enneagram, en verder een Ontlading-sessie, Mindfulness, Lichaamswerk, Ademwerk en een effectief Visieformat.Het blijft fantastisch om te weten waar je leven over gaat (visie). Als coachees veel gelukkiger uit mijn coachingkamer komen dan ze er in gaan, dan word ik daar na 12 jaar ervaring nog steeds heel erg vrolijk van. Ik gun iedereen hun visie te kennen en te leven; vandaar die methode zoals hierboven toegelicht. Als je meer wilt weten over mijn achtergrond, benadering en effectiviteit, dan is hier mijn website en de bijbehorende google/trusttoo reviews van coachees (9.8 uit 10). Je kunt ook met mij in contact komen via dit e-mail adres (info@krijgsmancoaching.com). Mijn praktijk bevindt zich in Maarssen.(Dutch version above) I am in essence a more introvert guy, yet, more or less to my own surprise, I had achieved everything I consciously or unconsciously ever aimed for in spite of not being so self-confident : lovely kids, lovely wife, academic grades, high paying and high status job with matching car. Part of me however, drove me on to work very hard and build on the success so far. At some point I felt I had sort of lost my self, being workaholic, overstressed, close to burn-out. I came into a general sort of emptiness. Moving from meeting to meeting, during the day. Pushing memo’s from A to B. E-mails piling up. Working late. Even though working with nice people, and having an intellectually stimulating job. Overall, not even remotely as I thought I would be having achieved more or less everything I had set out to achieve. Why was I doing all this? I had a strong feeling there had got to be more to life than just this!?So I started a journey of self-discovery, personal development. first I thought this is not for me, you know, I am a corporate, I am not a yoga teacher or anything. But actually I started opening up to different ways of thinking about my life following trainings on personal leadership, zen, integral life practice, enneagram etc. I started to really look at what my purpose was, in my life. Of which business was just a part. Going beyond day to day awareness, I had access to a vision of me living my highest potential. And it was only then, that I fully realised that I could support other people. I started coaching people, around me originally for free. And from there it grew, I became a certified coach, and had a lot of additional coaching education. I started coaching people professionally who are like me. So I already knew what it was like to be in their situation. I was not a coach coming from outside. and more. More people kept coming towards me, saying wow you know exactly the context I am working in, and seem to know what is going on in my mind. And that is when I developed my structured method which I could also do partly online, the ‘Be You- Be Happy @Work Solution’. And this is also because I have been there.And when the coachees come in, that is really when the magic happens. As this is really my highest potential, it is a process that is very smooth and inspiring also to me. And the biggest win for me, were the many big changes in the lives of my clients. When they leave the coaching room with a lot more insight and energy than the way they came in. Knowing where to go - my own coaching practice - and my contribution to the world - making people in big corporates happier - , gave me a very good reason to get up happily In the morning. Especially in combination with working on sustainability with a team in the bank. Much better sleep. More energetic. It gave my daughters a happier father and my partner a much happier man!If you want to know more about my background approach and effectivity, please check out my google reviews or trustoo. Or check out www.krijgsmachcoaching.nl, or mail me at info@krijgsmancoacing.com. .
Reactie plaatsen

Ik wil graag blogs ontvangen die me gelukkiger op mijn werk maken