Boos op je baas: en dan?

Boos op je baas: en dan?

Boosheid, het is een emotie die we meestal liever kwijt dan rijk zijn. Veel mensen houden boosheid of woede op hun baas, collega, partner, ouder of kind het liefst in. En als het niet meer anger managementgaat dan barst de bom. Vaak is er dan schade aan de relatie of verbinding, doordat vanuit de emotie de toon harder was dan proportioneel aan het (vermeende) vergrijp. Of er zijn wellicht woorden gevallen die in het heetst van de strijd gebruikt zijn maar eigenlijk niet zo bedoeld. En soms nog erger is er sprake geweest van fysiek geweld.

 De bom barst

Gek genoeg kan het als je eenmaal in een woede-uitbarsting zit best lastig zijn er weer uit te komen. Iets in je lijkt dat soms even niet te willen. Soms kan het ergens goed voelen de ander eens goed ‘de waarheid’ te zeggen. Soms voelt het absoluut noodzakelijk je gelijk te halen 😊. Daarnaast is opvallend dat sommigen heel gemakkelijk toegang tot boosheid hebben. Weer anderen (onder)kennen hun boosheid helemaal niet. En veel mensen zitten hier ergens tussen in...

Boosheid op de werkvloer

Op de werkvloer is de boosheid helemaal lastig omdat je baan en financiën er mee gemoeid zijn. Zeker als het je baas betreft vanwege de machtsverhouding. Daarom worden vaak dingen niet of niet duidelijk uitgesproken. Dan kan het dat boosheid meer onbewust geuit wordt. Dat kan je lekken noemen. Dan lekt de boosheid als het ware naar andere vormen van verzet zoalsboosheid coach bijvoorbeeld:

  1. Klagen over je baas;
  2. Ja zeggen, maar het niet doen (passief agressief);
  3. Iemand vermijden;
  4. Wat stekeliger opmerkingen naar iemand maken; of
  5. Iemand tegenwerken in discussies.

Dit is niet erg effectief voor wat het ook is dat je binnen je werk wilt bereiken en mogelijk heeft het ook impact op je team. Het kan zeer ondermijnend voor de werksfeer zijn. En wat mogelijk nog het ergst voor jezelf is: het onbewust laten lekken van boosheid kan ten koste gaan van je eigen levensgeluk! En het niet laten ‘functioneren’ van boosheid door geen grenzen te stellen kan ertoe leiden dat je jezelf steeds weg geeft en als het ware naar in een burn-out programma gaat.

Effectief boos zijn, hoe doe je dat?

De vraag komt dan op: hoe deal ik met boosheid op een gezonde en effectieve manier? Want zoals we net gezien hebben is de emotie indien onbewust geleefd vaak  schadelijk voor jezelf, de relatie in kwestie of de groep waar je in zit. Hierbij maakt het niet veel uit of je het nu direct uit, indirect uit, helemaal onderdrukt, of denkt dat de emotie bij jou niet werkt.

Het antwoord op de vraag hoe dan wel, is eenvoudig, maar niet altijd gemakkelijk uit te voeren : onderzoek je woede, haal er de informatiewaarde uit, en handel dan adequaat met de informatie. Hieronder licht ik dit toe met een voorbeeld. En om dit te begrijpen kun je jezelf  eerst de volgende vraag stellen:

Wat is de emotie boosheid?

Een bruikbare manier om naar emoties in algemene zin te kijken, is om deze te zien als boosheid coachregelmechanismen. Als je een emotie als boosheid voelt, dan geeft deze aan dat er iets niet klopt of niet goed gaat wat jou betreft. En dat kan betekenen dat er actie nodig is om de balans te herstellen. Dit principe van regelmechanisme geldt voor boosheid, maar ook voor angst, walging etc.  Als je meer over de emotie boosheid of woede wilt lezen, ik heb hierover een dieper gaand artikel over hoe om te gaan met boosheid of woede geschreven.

Boosheid bij apen

Om een herkenbaar voorbeeld te geven. Emoties zijn al in het dierenrijk aanwezig en waarneembaar, bijvoorbeeld op de Apenheul. Als een aap iets afpakt van een aap die hoger in de hiërarchie staat, of probeert de leider te verstoten dan gaat de emotie boosheid  los. Dan isanger management de hele kolonie in rep en roer. Een lid van de kolonie is over een grens gegaan (informatie voor degene over wiens grens is gegaan). Als de boosheid geleefd is , actie genomen is (de hiërarchie is aangepast of hersteld) en de grenzen weer helder zijn, dan is er weer rust in de kolonie.

Boosheid bij mensen

Boosheid bij mensen gaat in mijn ervaring ook veelal over grenzen. Alleen wij mensen, anders dan de apen of andere dieren voor zover we weten, kunnen ook van alles over die boosheid vinden. Dit is omdat wij bewust bewust zijn met krachtige mentale vermogens, dit waar apen voor zover we weten alleen maar bewustzijn. Zo kunnen wij mensen  bijvoorbeeld denken dat boosheid niet mag, of hoort, of eng is omdat je niet weet wat er gebeurt als je het toelaat etc. Een dier is gewoon boos….Wat er gebeurt bij veel mensen, is dat de emotie wordt onderdrukt. En dan functioneert het regelmechanisme niet meer. Tevens leidt dit vastzetten van de emotie boosheid uiteindelijk mogelijk tot een onbestemd gevoel van frustratie. Boosheid kan ook te veel naar buiten komen en dan functioneert hij eigenlijk ook niet, omdat je je relaties er zwaar mee kunt belasten.

Wat betekent het dat boosheid niet functioneert?

Zoals gezegd als je boosheid ziet als een regelmechanisme, dan zet je met het onderdrukken ervan het regelmechanisme uit. Net zoals het ongeremd uiten van boosheid ook niet echt een functioneel regelmechanisme is. boos op je baas boos op collegaHiermee ontzeg je jezelf het doel, namelijk relevante sturingsinformatie! Want emotie is (ook) informatie, met andere woorden, er zit op elke emotie naast energie ook informatie. En alleen door je voor de emotie open te stellen kan je de informatie er uit halen. Als je deze informatie helder hebt, kan je er op sturen. Vaak zien we wel de lichtere vormen van deze emotie verschijnen: irritatie, wrevel, ergernis, pissig…

Hoe krijg ik de informatie uit de emotie?

De eerste stap is de emotie toelaten. In jezelf, en niet persé uiten naar de ander.  Als je merkt dat je geïrriteerd begint te raken, dan zou je je even kunnen afzonderen en de irritatie in jezelf toelaten. Dan kan het dat de informatie waar het over gaat al tot je komt. Het is belangrijk dat je hierbij niet meer identificeert met je boosheid, daarom moet je even afkoelen 😉.

Een zenmeester over boosheid

Zenmeester Jun Po Roshi, die veel heeft toegevoegd aan de analyse en aanpak van emoties, zei het zo: “boosheid is informatie” en verder “onder de boosheid zit betrokkenheid” (lees meer over zijn methode als je wilt). Wellicht herken boosheid coachje daarin dat boosheid heftiger kan zijn als je partner iets doet dan als een willekeurige vreemde hetzelfde doet. Andersom gezegd: hoe meer betrokken je bent, hoe heftiger de boosheid. Vraag jezelf dan af waar die betrokkenheid over gaat. Als je weet waar het over gaat, en mogelijk welke grens er in het geding is voor je, dan is het best de emotie tot rust te laten komen en jezelf af te vragen: wat is hier nu wijsheid om te doen of te laten? Dan kan je eventueel de kracht van boosheid nog wel inzetten om een boodschap over te brengen, maar dan heb je de informatie die in de emotie zit met zo veel mogelijk wijsheid gebruikt. Je zult merken dat het effect totaal anders is, dan wanneer je automatisch je reactie volgt (zoals hierboven beschreven, bijvoorbeeld ongecensureerd uitleven, of onderdrukken/lekken).

Wat als dat niet lukt?

Het lastige aan de procedure hierboven is dat er veelal twee lagen aan de gang zijn als een emotie getriggerd wordt. Ten eerste is er de huidige situatie die de emotie triggert, en waar je al dan niet iets mee zou willen. En ten tweede is er vaak een onverwerkt stuk uit je verleden in je waardoor de emotie heftiger is dan de trigger situatie logischerwijze zou vragen. Vaak ben je gevoelig voor bepaalde soorten van overschrijdingen van je grenzen. Bijvoorbeeld: als iemand niet naar je luistert of  je in de rede valt (die heb ik in ieder geval 😊). Of als iemand dominant is.woede coach boosheid coach Of als iemand juist heel vaag en onhelder is. Of als iemand traag is of je iemand lui vindt. Of als iemand niet op je whatsapp of mail reageert. Of als iemand niet doet wat hij belooft. Of als iemand je gaat uitleggen hoe je iets moet doen terwijl je dat prima weet. De voorbeelden zijn legio.

Dagdagelijkse ergernissen of echt last er van

Deels zijn dit wellicht meer voorkomende dagdagelijkse ergernissen. In mijn ervaring hebben mensen vaak een specifieke gevoeligheid hebben voor een bepaalde vorm. En soms hebben mensen echt last van bepaald gedrag van collega’s en bazen. In dat geval lopen ze soms vast en weten ze niet goed hoe verder.

Hoe pak je het dan aan?

Als je vastloopt op het werk dan is vaak de eenvoudige methode zoals hierboven beschreven lastig succesvol uit te voeren, en is er meer nodig. Hiervoor zijn gelukkig effectieve methoden ontwikkeld, zoals een ontladingssessie (werkt via uiten van boosheid) en containment methode (werkt via oproepen en dan binnenhouden van boosheid). . Deze technieken werken bijzonder effectief omdat ze op beide niveaus werken (de trigger situatie en het onderliggende onverwerkte stuk). Daarnaast kan je als je je woede meer in beheer hebt, gemakkelijker contact maken met het stuk voorbij aan je emoties en denken, je trans-mentale laag. En van daaruit krijg je gemakkelijker contact met waar het je echt om gaat.

Een effectieve aanpak

In mijn traject ‘Van irritatie naar geluk’  heb ik deze technieken gecombineerd. In 3 tot 6 coaching sessies is er bij de meesten een fundamentele verschuiving. Het wordt helder waar de boosheid over gaat en wat er aan te doen. Voor mensen die woede onderdrukten komt er meer kracht en energie beschikbaar. Voor mensen die te zeer hun woede uiten komt er meer beheer over de emotie.

Neem actie!

Wil je meer leren over hoe je effectiever boos kunt zijn en ben je geïnteresseerd in het traject ‘Van Irritatie Naar Geluk’, boek dan kosteloos een intake gesprek zie de link naar mijn website.

#boosheidcoach; #woedecoach, #angermanagement, #woedetherapie; #woede-op-je-werk; #boos-op-je-baas

Over de schrijver
(English bio at the bottom....) Min of meer tot mijn eigen verrassing, had ik rond mijn dertigste ongeveer alles bereikt wat ik ooit had gewild (dit terwijl ik dit niet verwachtte omdat ik oorspronkelijk wat introvert was, en niet zo zelfverzekerd): geweldige kinderen, in een mooi huwelijk, academische titels en een goed betalende en ‘hoge status’ baan bij grote organisatie met bijpassende auto. Echter een deel van me dreef me maar door om harder en harder te werken en zo was ik mezelf helemaal kwijt geraakt. Ik was een workaholic, op weg naar een burn-out. Ik was niet half zo gelukkig als ik dacht dat ik me zou voelen toen ik dit alles nog wilde bereiken! Waarom deed ik dit zo? Er moest toch meer zijn?Zo begon ik een reis van zelfontwikkeling bestaande uit heel veel training, Zen, Enneagram, Integraal Persoonlijk Leiderschap, Mindfulness, seminars, etc., etc. Ik begon nieuwe perspectieven te krijgen op mijn leven. Echter, de wezenlijke verschuiving in mij ontstond toen ik mijn gewone bewustzijn van gedachten en gevoelens oversteeg en ik aankwam bij mijn ‘ware’ of authentieke zelf. Van daaruit kreeg ik toegang tot een heldere visie op mijn leven: andere mensen begeleiden naar hun “purpose”, naar dat wat hen vervult. Toen ik startte met coachen, na de coach-opleiding, eerst informeel na de coachopleiding in 2009, zeiden mensen zowaar dat ik best goed was in wat ik deed bij de bank, maar dat bij coachen mijn grote kracht lag!Inmiddels heb ik een coachingpraktijk opgebouwd en 20 jaar zelfontwikkeling en tienduizenden euro’s aan training gebruikt om een kortere en effectieve methode te ontwikkelen om een visie te krijgen op wat je wilt doen qua werk: de ‘Be You - Be Happy @Work Solution’. Via deze methode kom je terecht bij wie je werkelijk bent. Je krijgt van daaruit toegang tot wat je werkelijk wilt in je leven en je hoogste potentieel. Wat deze methode onderscheidend maakt, is dat de eerste fase voornamelijk gericht is op jezelf leren kennen op het niveau van je persoonlijkheid (de vraag: Wie ben ik?), alsmede de dingen die daarin niet voor je werken aanpakken. Daardoor ontspant je persoonlijkheid een beetje en ontspan je jezelf sowieso ook al meer. Daarna, als je je persoonlijkheid kent en ontspant, kan je gemakkelijker aan je reguliere persoonlijkheid voorbij gaan en contact maken met wat je ‘ware zelf’ of je ‘authentieke zelf’ heet. De tweede fase is gericht op het versterken van je contact met je ware zelf en van daaruit komen tot een heldere visie op je werk en je leven in het algemeen (de vraag: ‘Waarvoor ben ik hier?’). Ofwel concreet: voor welk doel wil ik me inzetten en welke baan vervult mij? De methode werkt op de fysieke, emotionele, mentale en trans-mentale niveaus van mens zijn. Het omvat een scala van methoden en technieken, onder meer een persoonlijkheidsanalyse via het Enneagram, en verder een Ontlading-sessie, Mindfulness, Lichaamswerk, Ademwerk en een effectief Visieformat.Het blijft fantastisch om te weten waar je leven over gaat (visie). Als coachees veel gelukkiger uit mijn coachingkamer komen dan ze er in gaan, dan word ik daar na 12 jaar ervaring nog steeds heel erg vrolijk van. Ik gun iedereen hun visie te kennen en te leven; vandaar die methode zoals hierboven toegelicht. Als je meer wilt weten over mijn achtergrond, benadering en effectiviteit, dan is hier mijn website en de bijbehorende google/trusttoo reviews van coachees (9.8 uit 10). Je kunt ook met mij in contact komen via dit e-mail adres (info@krijgsmancoaching.com). Mijn praktijk bevindt zich in Maarssen.(Dutch version above) I am in essence a more introvert guy, yet, more or less to my own surprise, I had achieved everything I consciously or unconsciously ever aimed for in spite of not being so self-confident : lovely kids, lovely wife, academic grades, high paying and high status job with matching car. Part of me however, drove me on to work very hard and build on the success so far. At some point I felt I had sort of lost my self, being workaholic, overstressed, close to burn-out. I came into a general sort of emptiness. Moving from meeting to meeting, during the day. Pushing memo’s from A to B. E-mails piling up. Working late. Even though working with nice people, and having an intellectually stimulating job. Overall, not even remotely as I thought I would be having achieved more or less everything I had set out to achieve. Why was I doing all this? I had a strong feeling there had got to be more to life than just this!?So I started a journey of self-discovery, personal development. first I thought this is not for me, you know, I am a corporate, I am not a yoga teacher or anything. But actually I started opening up to different ways of thinking about my life following trainings on personal leadership, zen, integral life practice, enneagram etc. I started to really look at what my purpose was, in my life. Of which business was just a part. Going beyond day to day awareness, I had access to a vision of me living my highest potential. And it was only then, that I fully realised that I could support other people. I started coaching people, around me originally for free. And from there it grew, I became a certified coach, and had a lot of additional coaching education. I started coaching people professionally who are like me. So I already knew what it was like to be in their situation. I was not a coach coming from outside. and more. More people kept coming towards me, saying wow you know exactly the context I am working in, and seem to know what is going on in my mind. And that is when I developed my structured method which I could also do partly online, the ‘Be You- Be Happy @Work Solution’. And this is also because I have been there.And when the coachees come in, that is really when the magic happens. As this is really my highest potential, it is a process that is very smooth and inspiring also to me. And the biggest win for me, were the many big changes in the lives of my clients. When they leave the coaching room with a lot more insight and energy than the way they came in. Knowing where to go - my own coaching practice - and my contribution to the world - making people in big corporates happier - , gave me a very good reason to get up happily In the morning. Especially in combination with working on sustainability with a team in the bank. Much better sleep. More energetic. It gave my daughters a happier father and my partner a much happier man!If you want to know more about my background approach and effectivity, please check out my google reviews or trustoo. Or check out www.krijgsmachcoaching.nl, or mail me at info@krijgsmancoacing.com. .
Reactie plaatsen

Ik wil graag blogs ontvangen die me gelukkiger op mijn werk maken