Omgaan met Werkstress: Wat Ligt Eronder?
Heb je weleens werkstress?
Heb je weleens ervaren dat werk-gerelateerde zaken je behoorlijk gestrest maken? Misschien gaat het om deadlines halen, het perfectioneren van taken, of zelfs simpelweg het vermijden van gesprekken met collega's. Voor mij persoonlijk kunnen dit redenen zijn voor stress op de werkvloer.
Maar, hoe slecht is stress eigenlijk? Stress komt opzetten als je je zorgen maakt. Op zichzelf is een beetje stress niet erg; het kan je zelfs motiveren om dingen gedaan te krijgen. Maar wanneer stress een constante metgezel wordt, kan het je tot overmatige inspanning aanzetten. Dit kan ten koste gaan van rust en uiteindelijk leiden tot overbelasting of zelfs een burn-out.
Een beetje werkstress is normaal; dat ervaren we allemaal weleens. Maar te veel is schadelijk.
Waarom voel je je zo bezorgd?
Stress heeft vaak meerdere lagen. Meestal voelen we ons gestrest omdat we gehecht zijn aan een specifiek resultaat en ons zorgen maken over wat er gebeurt als dat niet lukt. Bijvoorbeeld, als je hard werkt richting een deadline, kan je je zorgen maken dat je deze niet haalt of dat het resultaat
Vrees is een emotie gericht op de toekomst
We hebben als mensen de unieke capaciteit om ons allerlei toekomstscenario's voor te stellen die stress of vrees veroorzaken, zelfs als er op dat moment niets bedreigends gebeurt. Dit vermogen kan tegen ons werken en ons beletten ons doel te bereiken. Vrees is echter anders dan de overlevingsangst die we kennen uit momenten van direct gevaar.
Overlevingsangst versus vrees
Overlevingsangst komt naar voren wanneer we ons daadwerkelijk in een levensbedreigende situatie bevinden. Dit kan leiden tot de bekende 'vecht, vlucht of bevries' reactie. Op zulke momenten denken we niet, maar handelen we instinctief.
Vrees en denken
In tegenstelling tot overlevingsangst, ontstaat vrees wanneer er geen direct gevaar dreigt, maar wanneer we ons zorgen maken over toekomstige scenario's. Dit kan gaan over wat anderen van ons vinden, of dat er dingen misgaan in ons werk of in de wereld om ons heen. Als we deze emotie niet toestaan, maar onderdrukken of negeren, dan komt hij vast te zitten en wordt angst. Dan weet je op een gegeven moment niet meer waar die angst of stress gevoelens over gaan.
Hoe gaan we hiermee om?
Om met vrees om te gaan, moeten we deze emotie erkennen in plaats van deze te negeren. Emoties bevatten waardevolle informatie, als een soort dashboard voor ons welzijn. Door deze emoties te begrijpen, kunnen we bewuste keuzes maken en niet langer onbewust door hen worden geleid.
Een extra manier om met vrees om te gaan, is door deze te bespreken met anderen. Door je
Het kan overigens ook zijn dat je werk stress hebt omdat je niet het werk doet dat bij je past, daar heb ik separaat een blog over geschreven. Van werkstress naar een vervuld leven (krijgsmancoaching.nl). Een andere oorzaak kan zijn een bepaald patroon van werken waar je in zit, daar heb ik ook eerder over geschreven. van werkstress naar innerlijke ontspanning (krijgsmancoaching.nl)
Methode om werkstress aan te pakken
De methode ‘Be You – Be Happy @Work Solution’ die ik ontwikkeld heb is erop gericht dat je bij jezelf uit komt. De kern van mijn boodschap is dat als je meer jezelf bent in een grote onderneming je gelukkiger bent. Het in beheer hebben en nemen van de emotie vrees is daar onderdeel van. Het is een zeer effectieve manier die veel mensen
Actie
Vond je dit interessant om te lezen: schrijf je in voor mijn blogs en nieuwsbrief
.