Van werkstress naar innerlijke ontspanning

Voorkomen overspannen te worden

Werkstress, we kennen het allemaal wel. Voor de een is een beetje druk op de ketel prettig om een gestelde deadline te halen. Voor de ander kan het uiteindelijk een reden zijn om thuis te komen te zitten.

Binnen grote organisaties kan werkstress voor veel professionals en managers een behoorlijk

 probleem zijn. Hoe ga je daar mee om? Voor jezelf of voor een van je teamleden? Weten wat je kunt doen om werkstress te voorkomen of te verminderen is dan ook een goede zaak, om een burn-out scenario of een overspannen toestand te vermijden.

Wanneer is het te veel?

Te veel stress is niet alleen geestelijk maar ook fysiek ongezond. Signalen van te veel stress kunnen onder andere zijn:
 * minder goed slapen,
 * spanning in je lichaam (ook in het weekend);
 * hoofdpijn;
 * weinig vreugde in je leven;
 * een mogelijke neiging tot verdoving met een biertje, wijntje, Netflix of de social media op je telefoon.

En believe me I have been there. Van nature ben ik een harde werker die zijn best doet om dingen voor elkaar te krijgen. Alleen op een gegeven moment kan je daar zo aan gewend raken dat het lastig is te stoppen. Een soort verslaving aan stress en de adrenaline die dat met zich meebrengt.

Dat is ook omdat dit harde werken zelfs onder stress succes oplevert (met waardering, promotie etc.) en het een bepaalde kick geeft als iets lukt. Tegelijk kan je steeds verder van jezelf af raken. En naarmate dat meer gebeurt, gaat je werkgeluk en je levensgeluk vaak omlaag. Meer uren draaien waardoor je minder toekomt aan degenen die je liefhebt, of die zelfs kwijtraakt. Zo ben ik zelf door onder andere werkstress ook in een scheiding gekomen met alle ellende van dien.

Werkstress wegwerken

Vaak zoeken we ontspanning door op vakantie te gaan of even lekker een lang weekend weg te doen. Meer sporten, mindfulness, meditatie, het zijn dingen die zeker kunnen helpen; en goed zijn!

Vaak is het echter een tijdelijke oplossing en helpt het maar even. Het kan een symptoombestrijding zijn als je een patroon in je hebt waardoor je, als het lastig wordt of de druk opgevoerd wordt, geneigd bent meer te geven, harder je best te doen, nog harder te werken, of maar te blijven ‘doorpakken’. Met je best doen en hard werken, is natuurlijk op zich niets mis. Wel gaat het je opbreken als je het te lang zowel als te veel doet; en het een patroon wordt waardoor je (veel) meer geeft dan voor je klopt of passend is. Dan is de balans zoek.

Ontspanning door zelfinzicht

Als je in het bovenstaande iets van jezelf herkent, al is het maar in lichte mate, dan is een eerste

 stap op weg naar innerlijke ontspanning al bereikt, namelijk dat je bewust bent dat er iets niet helemaal zo gaat als je zou willen. En ergens weet je wellicht ook al dat er meer mogelijk is in het leven. Ik gun je dan van harte dat je hier actie op onderneemt, en niet het patroon zoals boven beschreven ‘de baas’ laat zijn. Een patroon is niet altijd even gemakkelijk te veranderen, maar het kan wel degelijk.

De stappen om weer bij jezelf uit te komen zijn doeltreffend, simpel, diepgaand en (helaas) niet per se gemakkelijk:

  1. Als eerste is het belangrijk om goed helder krijgen hoe dit gedragspatroon in je werkt (wat triggert het, en hoe gaat het dan in je verder). Vervolgens de bereidheid om het patroon los te laten, maar ook open te staan het in te zetten wanneer zinvol.
  2. Daarna pas kan je beginnen het patroon te ontspannen. Je hebt dit gedragspatroon niet voor niets, meestal doe je het al jaren op een bepaalde manier, en krijg je er nu pas last van. Er zijn diverse manieren die je ondersteunen om het patroon waar je nu last van hebt te ontspannen. Daarmee wordt het minder dwingend in je en ervaar je meer rust.
  3. Tenslotte leer je je bewustzijn op het patroon te verhogen: beter snappen hoe het werkt (stap 1 hierboven) en ook je bewustzijnsniveau gedurende de dag zodat je beter door hebt wanneer en hoe je patroon getriggerd wordt. Hierdoor ervaar je in een lastig moment dat je meer keuze hebt.

Waarom werkt dit?

Deze stappen werken omdat je hiermee het pad naar jezelf (weer) vindt en beter weet hoe je het terug kunt vinden mocht je het weer kwijt raken. Zo neem jij de leiding over je leven (in plaats van dat je geleid wordt door je patronen).

In zekere zin ben je zo gestart met de filosofische vraag waar de mensheid al eeuwen mee bezig is: ‘Wie ben ik?’. Als je weet dat je meer bent dan je naam, je functie, je gedrag, je gevoelens en zelfs je denken (!) kom je gemakkelijker uit bij wie je ten diepste bent. Zeker als je helderder hebt hoe dit allemaal in je werkt en samenhangt, en ook van binnenuit begint te ervaren hoe het is.

Dit noemen we in 'coaching land' wel je ‘ware zelf’, je intuïtie, wat er in je hart leeft etc. Door minder te identificeren met je gedrag, uiterlijkheden, denken etc, en je meer te bewust te worden wie je op een dieper niveau bent, ben je meer ‘jezelf’.

Voor mij staat het vast dat je gelukkiger bent op de werkvloer als je meer jezelf bent; het is de boodschap die ik verder in de wereld wil brengen. Vandaar de naam voor mijn methode:

De Be You – Be Happy @Work Solution.

De hierboven genoemde stappen zijn in feite de eerste drie stappen in de methode die allen

 primair gericht zijn op de vraag ‘Wie ben ik?’.

Twee andere stappen, die niet per se nodig zijn voor het oplossen van werkstress, zijn gericht op de tweede grote vraag in het leven: ‘Waarvoor ben ik hier?’ Het is mogelijk dat je werkstress deels met deze vraag te maken heeft. Dat is een onderwerp voor een volgende blog.

Actie

Geïnteresseerd in de volgende blog? Abonneer je op mijn nieuwsbrief.