Gelukkiger worden kan in slechts 2 minuten

Gelukkiger worden kan in slechts 2 minuten 

De internationale bestseller ‘The Happiness Equation’ van Neil Pasricha, geeft 7 simpele manieren 

om gelukkiger te worden. Niet gebaseerd op goede bedoelingen, maar op harde wetenschap! Het leuke hiervan is dat het simpele dingen zijn, die je gewoon zelf kunt doen door er mee te beginnen. Bijvoorbeeld: 20 minuten buiten wandelen minimaal 3 keer in de week kan volgens het boek klinische depressie genezen. Fantastisch ook als je in een wat lichtere winterdip zit.

Mindful in slechts 2 minuten!

Een andere van de 7 manieren is 2 minuten Mindfulness oefenen. Tien jaar geleden, was zelfs maar spreken over dit soort oefeningen in een corporate omgeving genoeg om je qua imago in het alternatieve hippie circuit te positioneren. Einde van serieus genomen worden, en mogelijk je carrière. Maarrrr nu: als je over mindfulness spreekt, blijkt dat verreweg de meeste mensen wel eens iets gedaan te hebben aan yoga of een andere vorm van mindfulness geprobeerd of aan meditatie gewaagd te hebben. Het taboe is er een beetje af.

Mindfulness en meditatie maken gelukkig 

 Pasricha (pag. 23  in zijn hierboven aangehaalde boek) geeft aan dat studies rapporteren dat meditatie ‘permanent connecties in je brein creëren’ die het niveau van geluk in je brein verhogen. Hij raadt twee minuten aan. Wie wil er nou niet in twee minuten gelukkig worden?

Na het boek van Pasricha  is er recent onderzoek van Harvard dat er op wijst dat je er daadwerkelijk hersencellen bij komen in delen van je brein als je mediteert .  “It is fascinating to see the brain’s plasticity and that, by practicing meditation, we can play an active role in changing the brain and can increase our well-being and quality of life,” . Mediteren werkt o.a. stress-verlagend, mede door verandering in de hippocampus: ‘increased gray-matter density in the hippocampus, known to be important for learning and memory, and in structures associated with self-awareness, compassion, and introspection’. Dit bekrachtigt eerdere studies die aangaven dat meditatie je ook ondersteunt bij social skills (meer empathie, meer response tijd tussen impuls en je reactie…). Het verhoogt je focus (en daarmee je productiviteit), verlaagt je stress niveau, etc. Daarnaast is uit ander, recent onderzoek  aangetoond dat ook chronische darmklachten baat kunnen hebben bij Mindfulness.

Mindfulness of mediteren, hoe dan?

Een direct elk moment toepasbare vorm gaat als volgt:
Zit rechtop in een kamer of plek waar je niet gestoord kunt worden. Je ruggengraat rechtop en los van de leuning (het mooist is als je ruggengraat een S-vorm heeft, onderrug een beetje naar voren, bovenrug een beetje naar achteren dan knel je het minste af en kan je langer ‘zitten’; en stroomt energie optimaal door je lichtaam). Daarna richt je je kruin naar het plafond. En dan tel je je uitademingen, terwijl je die ook iets verlengt:

  1. Adem in, …. en iets langer uit - tel 1 in jezelf op de uitademing
  2. Adem in, …. en iets langer uit - tel 2 in jezelf op de uitademing

Ga door totdat je dit 10 keer gedaan hebt. Laat het langer uitademen vervolgens los. En als je de tel kwijt bent, of op 11 of hoger zit, begin je weer op 1.  Simpel toch?

 

Mindfulness en Meditatie, doe jij het al?

Mindfulness is simpel en effectief. Hoewel het al meer in schwung is tegenwoordig en heel veel voordelen heeft (zie hiervoor) doen veel mensen het niet. Het heeft soms nog wel een imago van soft, dat kan een reden zijn er ver van weg te blijven. Het is in ieder geval niet zweverig, er is niets meer down to earth dan je aandacht concentreren op je ademhaling. Vaak hoor ik van mensen dat ze denken dat ze niet kunnen mediteren of niet goed zijn in mindfulness. Veelal komt dat omdat je mind (denkgeest) tijdens meditatie (vaak) afdwaalt. Er komen allerlei triviale gedachten op als ‘ik moet een mail sturen naar X’, ‘ik moet Y bellen’, of ‘ik had Z moeten zeggen tegen X’. ‘waarom doe ik dit’ etc.

 En geloof me, dat gaat ook gebeuren. Het is heel normaal, en onvermijdelijk. In Zen zeggen ze dan ‘je hebt de gedachtenwaterval ontdekt!’. Die gedachtestroom is er sowieso, of je er nu bewust van bent of niet. En zij bevat veelal niet al te verheffende gedachten. Je gedachten kun je niet stopzetten. Dat hoeft ook niet.

Hoe dan wel?

De grote shift is dat je je gedachten gaat zien, en op het moment dat je weer ‘wakker wordt’ en realiseert dat je was afgedwaald, dan ‘zie’ je als het ware je gedachten weer. Dan ‘ben’ je niet helemaal meer alleen maar met je gedachten geïdentificeerd. Dan kan je je realiseren dat je meer bent dan alleen je gedachten, en dan ben je er op dat moment niet meer mee geïdentificeerd. En dat betekent dat je er zelf weer bent! Je zou ook kunnen zeggen dat het licht in je weer aan gaat. In plaats van dat je jezelf misschien op je kop geeft dat je weer afgedwaald was, zie het als een

 moment om te vieren dat je weer wakker bent, ofwel dat je er weer helemaal bij bent! Zoals Jon Kabat-Zin (de grondlegger van mindfulness) zou zeggen, je staat dan ‘achter’ de waterval en niet meer er midden in. Zen Meester Jun Po zei dat dit een moment is om te vieren.

En in mijn dagelijks leven?

Als je regelmatig mindfulness beoefent dan heeft dat effect op  je dagelijkse leven, je bent vaker weer bewust bent van je gedachten (en je emoties), waardoor je minder impulsief hoeft te reageren. Je ervaart meer rust, kunt meer afgewogen kunt reageren, betere besluiten nemen, dan wanneer je niet of minder bewust aanwezig bent. 

Verschuiving van perspectief!

Descartes zij ‘Ik denk dus ik ben’. Dat is een belangrijke filosofische basis in ons westers denken en zelfbeeld. En dat heeft ons heel veel gebracht. Echter is het de gehele waarheid? Je kunt je er namelijk bewust van zijn dat je denkt, right? Daarop voortbordurend, moet je haast wel meer zijn dan je gedachten, eens? Hier dus weer zelf-identificatie voorbij aan je gedachten, maar vanuit filosofische grondslag aangevlogen.  Dit is vaak nogal een eye-opener: Dus ik ben niet mijn gedachten…… Schok! Maar wie ben je dan? Interessante vraag, of niet? 

Wie ben ik?

Dit is één van de grote vragen van de menselijke soort sinds we bewust genoeg zijn om er over na te denken. Evenals de andere grote vraag ‘Waarvoor ben ik hier in dit leven?‘. 

Precies dit zijn de vragen waarop ik mijn belangrijkste coaching traject gebouwd heb: de ‘Be You-Be Happy @Work Solution. Voor mensen die vastzitten in hun werk, of leven, maar ook als je geïnteresseerd bent in de vraag wie je bent voorbij je naam, functie, rol, gedachten, emoties. Of als je denkt: is dit het nou? Er is toch meer in het leven dan dit!

Actie:

  1.  Als je meer wilt weten over de andere 5 methoden op gelukkig te worden, kan je het boek van Neil Pasricha lezen.
  2. Een ander goed boek over simpele mindfulness oefeningen is 3 minuten meditaties van David Harp.
  3. Als je het fundamenteler wilt aanpakken, bekijk het webinar over de ‘Be You – Be Happy Solution. 
  4. Boek een (gratis) intake gesprek om te kijken of het Be You – Be Happy @Work traject iets voor je is.
  5. Abonneer je op mijn blogs/vlogs, en ontvang mijn tips om beter te slapen gratis, met een verwijzing naar een andere Mindfulness meditatie online.